TARİHÇE
İlçemiz, ilk çağlara kadar uzanan tarihi geçmişi ve kültürel birikimi ile Eti, Roma, Bizans devirlerinin izlerini bünyesinde barındırmaktadır. Aladağ, bölgesi, M.S. 12. Yüzyılda Anadolu’ya gelen Türklerin yurdu olmuştur. Aladağ, 1985-1973 yılları arasında “Karaköy” adıyla Karaisalı ilçesine bağlı Bucak Merkezi iken; 1973 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuş ve ismi “Karsantı” olarak değiştirilmiştir. Bölgenin coğrafi yapısı ve idari yönden kolaylık sağlaması bakımından 9 Haziran 1987 tarihli ve (3392) sayılı (103) ilçe kurulması hakkındaki kanun ile ilçe olmuş ve “Aladağ” ismini almıştır. İlçemiz, Adana iline bağlı, doğusunda Kozan, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı, batısında Pozantı, kuzeyinde ise Niğde ili Çamardı, ilçesi ve Kayseri ile Yahyalı ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 1340 km2’ dir. Rakımımız 1023 dür.
TURİZM
Yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği ilimizde oldukça önemli yayla turizmine ilçemiz Meydan, Başpınar, Masiret, Acıman yaylaları ile önemli bir katkı sağlamaktadır. İlçemiz Kayseri il sınırları içerisinde bulunan Kapuzbaşı Şelalelerine 40 Km uzaklıktadır.
TARIM VE HAYVANCILIK
İlçenin yüzölçümünün 7.860,6 ha’lık kısmını tarım arazileri oluşturmaktadır. Bu alan toplam yüzölçümünün %6’sına denk gelmektedir. Toplam yüzölçümünün Ekim alanlarının %92’sini tarla bitkileri %1’ini çayır-mera, %22’sini tarım dışı araziler oluşturmaktadır.
İLÇEMİZ
Akören, Uzun kuyu, Masiret ovasında bulunan ören yerleri, kilise kalıntıları, kral yolu ve kral mezarlarının yanı sıra meydan kalesi başta olmak üzere tarihi zenginlikleri ile turizm potansiyeli yüksek bir ilçedir. 40 km mesafedeki Acısu içmesi, Meydan yaylasında “Bığbığı” mağarası bulunmaktadır.
ALADAĞLAR MİLLİ PARKI
Aladağlar milli parkı gerçek anlamda bir jeomorfolojik açık hava müzesidir. Yörenin belli başlı jeomorfolojik karakteri, vadilerle derin bir şekilde parçalanmış olmasıdır. Yörede buzul morfolojisine ait birçok ize rastlanmakta olup, özellikle birçok sirk gölleri bu morfolojinin tipik şekilleri olarak görülmektedir. Yöre iklimsel açıdan kendine has özelliklere sahiptir. Yazları sıcak kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanabilecek bu yapı yörenin yüksek kesimlerinde kalıcı karların bulunmasına imkan sağlamaktadır. Aladağlar Milli Parkı, bitki örtüsü açısından da oldukça zengin olup, ormanı oluşturan hakim türler karaçam ve kızılçamdır. Ormanın üst sınırından itibaren başlayan Alpin zonda, çayırlar yer almaktadır. Mili parkın yaban keçisi, ayı, vaşak, sansar, su samuru ve yırtıcı kuşlar gibi nesli tükenmekte olan hayvanlardan oluşan zengin bir faunası vardır.