MADENCİLİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI HAKKINDA
Adana ilinin Aladağ ilçesi madenler yönünden zengin olup, yörede bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. İlçede krom rezervinin fazla olması nedeniyle yörede birçok maden firması faaliyetini sürdürmektedir. Bu maden firmalarına istihdam genellikle Aladağ merkez ve köylerinden sağlanmaktadır. Bu yönüyle Aladağ son zamanlarda maden sektörünün etkin olduğu bir ilçe haline gelmiştir. Üniversitemizin Madencilik Teknolojisi programındaki öğrencilerin maden ve madencilik ile iç içe bir yörede öğrenim sürdürmelerinin meslek hayatına girişlerinde faydaları olacaktır. Ayrıca yöredeki maden firmalarının fazlalığı, meslek yüksekokullarında büyük önem taşıyan öğrenci stajının sağlanmasında ve veriminde de olumlu etkileri olacaktır.
Çukurova Üniversitesi Aladağ Meslek Yüksekokulu, Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü, Madencilik Teknolojisi Programı ekip halinde çalışabilen, bağımsız karar alabilen, sorunları çözebilen ve sorumluluk alabilen, kısaca meslek hayatının gerektirdiği temel bilgi ve becerilere sahip madencilik meslek elemanı yetiştirebilecektir.
PROGRAMIN AMACI
Dünyada ve ülkemizde hızla gelişen teknolojik ürünler, kamu ve özel sektörün bütün kollarında olduğu gibi günlük hayatımıza da girmiştir. Günümüzde inşaat, otoyol, köprü, tüp geçit ve çeşitli tünellerin artık 20. yüz yıl bilim ve teknolojisi ile inşa ediliyor olması nedeniyle, çeşitli sanayi işletmelerinde çalışan madencilik elemanlarının değişen teknolojik gelişmeler doğrultusunda eğitimlerini almaları ve kalifiye eleman durumuna gelmeleri önem kazanmıştır.
Madencilik Teknolojisi programı, Türkiye ölçeğindeki ihtiyaçlarla beraber yöresel ihtiyaçlara da cevap verebilecek niteliktedir. Ülkemiz için bugün ve gelecekte her zaman önemini koruyacak olan Madencilik Teknolojisi programının amaçlarından bazıları aşağıda özetlenmiştir:
Bilişim teknolojilerinin hızla gelişmesinin bir sonucu olarak gerek kamu kesiminde gerekse özel sektördeki madencilik alanındaki tüm faaliyetler, meslek elemanları aracılığıyla yürütülmektedir. Sonuç itibariyle, Aladağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde olan Madencilik Teknolojisi Programı, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarının her türlü çalışma alanlarında sorumluluk üstlenebilecek ve yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına işyeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
İŞ OLANAKLARI
Mezunlar kamu sektöründe ve ticari alanda faaliyet gösteren işyerlerinin ilgili bölümlerinde, özellikle ülkemizin inşaat sektöründe dünyanın sayılı ülkelerinden biri olması nedeniyle inşaat sektöründe madencilik ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere çalışabilirler. Yetiştirilen bu ara elemanlar uygun koşulları sağlamaları durumunda kendi özel işyerlerini de açabilirler.
DİKEY GEÇİŞ
Maden ve Maden Arama Bölümü Maden Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavında (DGS) başarılı olmaları durumunda aşağıdaki bölümlerde lisans eğitimlerine devam edebilmektedirler.
Cevher Hazırlama Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Maden Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
STAJ
Bu programın öğrencileri 1. sınıfın II. yarıyılın sonunda, 30 iş günü staj yaparak, edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme fırsatı bulacaklardır. Stajlarını çalıştıkları iş yerlerinde veya kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde yapabileceklerdir. Stajlarını yapabilecekleri bazı kamu ve özel kurumlar şunlardır: