AVCILIK ve YABAN HAYATI PROGRAMI
Çağa uygun teknolojileri kullanabilen ve bu teknolojiden faydalanmasını bilen meslek elemanlar yetiştirmek, Öğrencileri başarılı bir Av ve Yaban Hayatı meslek elemanı kariyerine hazırlayarak çeşitli kurum ve kuruluşlarda personeller arası koordinasyonu sağlayan kişiler olarak görev almalarını sağlamak, Av ve Yaban Hayatı sektöründeki problemleri belirleme, yeni teknolojileri ve bu alandaki gelişmeleri takip etme ve araştırma yapma becerisini kazandırmaktır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan
Av ve Yaban Hayatı ön lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler “Ön Lisans Diploması” alacaklar ve kurumlarda “Tekniker” olarak çalışma imkanına sahip olabileceklerdir.
Çalışma Alanları
Yurdumuzda Avcılık ve Yaban Hayatı Programı mezunlarına çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Kamuda ve özel sektörde bu konuda yetişmiş yeterli miktarsa mesleki teknik eleman bulunmamaktadır. Bu nedenle avcılık ve yaban hayatı mezunlarının işsiz kalma riski bulunmamaktadır. Mezunlar Türkiye’nin her yerinde çalışabilirler. İş bulma konusunda cinsiyet ayrımı yoktur.
Mezunların önemli bir bölümü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (milli parklarda, tabiat parkları, ulusal parklar, tabiat koruma alanları, biyogenetik rezervler) ve Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilmektedirler.
Ayrıca özel sektöre ait avlakların yönetiminde, av hayvanı üretme çiftliklerinde, av turizmi ile ilgili faaliyetleri bulunan şirketlerde, safari parkları ve avcılık kulüplerinde iş bulabilmektedirler.
Staj
Öğrenciler, programdan mezun olabilmek için tüm teorik ve uygulamalı derslerden başarılı olmaları ve “30 iş günü” stajlarını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
Stajlarını yapabilecekleri bazı kamu ve özel kurumlar
• Orman ve Su işleri Bakanlığı’na bağlı merkez ve taşra birimlerinde,
• Özel ormancılık bürolarında,
• Özel avlaklarda,
• Yüksekokulumuz bünyesinde staj ve uygulama olanakları bulunmaktadır.
Lisans Programlarına Dikey Geçiş Durumu
Avcılık ve Yaban Hayatı Programından mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girip başarılı olmaları durumunda kayıt yaptırabilecekleri 4 yıllık lisans programları şunlardır:
• Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi
• Orman Mühendisliği